Går du i tankar om att bli programmerare går du i väldigt sunda tankebanor, det är nämligen stor brist på programmerare i Sverige och därmed relativt enkelt att få jobb. År 2017 saknades omkring 30 000 stycken och om utvecklingen fortsätter, vilket den ser ut att göra, kommer den siffran att ha dubblerats fram till år 2021.Ingångslönen för en programmerare är 28 000 kronor i månaden, vilket får anses både stabilt och acceptabelt. Att det råder brist på den här yrkesgruppen idag gör knappast dina löneförhandlingar svårare – tvärtom – här kan du förmodligen pressa cheferna rejält. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att bli en programmerare.
Olika typer av programmering
Programmering är ett brett begrepp och det finns flera olika typer av jobb inom denna yrkesgrupp, även om samtliga går ut på att programmera olika saker. Grunden för programmering är att du arbetar med koder, och ett annat namn på just en programmerare är kodknackare, som är ett mer målande begrepp. Du kan själv välja vilken typ av programmering du tycker är mest intressant.Är du intresserad av design kan du rikta in dig på hemsidor i allmänhet och webbdesign i synnerhet. Även för webbsidor finns det olika typer av programmering, och du kan till exempel satsa på UI- eller UX-design. Den spelintresserade kan programmera spel, den som är fascinerad av rymden kan programmera raketer eller så kan du programmera robotar. Som du förstår är möjligheterna stora!
Olika tillvägagångssätt för att bli programmerare
Kanske är programmering ett brinnande intresse för dig och du sitter redan idag och knackar kod på fritiden. Då är du på god väg! Många som blir programmerare är självlärda och det finns egentligen inga krav på en utbildning, även om vissa arbetsgivare önskar det. Du har säkert hört rykten om hackers som senare fått jobb på prestigefulla organisationer som FBI och NASA.Eftersom att det finns vissa arbetsgivare som ställer krav på en utbildning är just en utbildning den säkraste vägen för att bli en programmerare. I Sverige finns det ett flertal utbildningar du kan välja mellan och du kan gå antingen via universitet eller yrkeshögskola. Yrkeshögskolorna har ofta kortare utbildningar på ett till två år och är mer praktiskt inriktade än de längre universitetsutbildningarna.